Soliteri

Pet solitera ili kako ih još zovu 'Pet idiota' jer stoje usamljeno odvojeni jedan od drugog, nalaze se u Crnotravskoj ulici.

Ili kako kažu neki stanovnici Solitera, naravno u komšijskoj šali nikako zlonamerno: 'Kada je Bog išao gradom i naseljavao idiote, sapleo se na jedan od pet visokih solitera i sve idiote koje je nosio sa sobom je istresao u tih pet solitera'

Za razliku od svojih nižih komšija crvenih 'lamela' koje imaju od 4 do maksimalnih 12 spratova, njih petorica, svaki za sebe, imaju od 21. do 25. spratova. Sa vrha Solitera se pogled pruža i do Fruške gore.
O arhitekturi, zašto ih ima baš 5 i zašto svaki ima drugačiji broj spratova, možete pročitati u desnoj koloni stranice Istorija

Svakog leta se od 1999. godine na minijaturnom terenu za fudbal održava tradicionalni turnir u malom fudbalu koji je vremenom dobio i ime pa se od 2011. godine zove 'Memorijalni turnir Konan i Ranke' po komšijama koji su tragično stradali u saobraćajnoj nesreći po povratku sa posla.

Solitarnost

Stanovnici solitera od skora organizuju i umetničke manifestacije Solitarnost koje za prvenstveni cilj imaju stvaranje komšijskog zajedništva i solidarnosti kakvog je postojalo nekada.

Ljolja Na adresi Crnotravska 11a nalazi se dečiji vrtić Ljolja koji je svoje ime dobio po trogodišnjoj devojčici čija je majka doktorka prava Zora Ilić Obdavodić, neposredno pred odvođenje na streljanje iz logora Banjica u grad Kraljevo gde je pogubljena 11.09.1944, svojoj kćerci ispisala pismo na ceduljici koje se uramljeno i uveličano čuva na zidu vrtića.

Neposredno uz Solitere nalaze se ulice za čije nazive objašnjenja možete pronaći ovde:

Raška koja je slepa i kratka uličica i nalazi se uz samu granicu sa naseljem Dedinje. Pomnjemo je ovde i iz razloga što ovaj naziv polako zamnjuje naziv ulice Kraljice Ane koju ćemo sledeću pomenuti.
Više o samom Rasu možete pročitati ovde

Kraljice Ane, ova ulica je takođe kratka i gotovo nevidljiva jer se nalazi uz samo Banjičko groblje. Sve više ona gubi svoj naziv i dobija naziv Raška ulica. Planirana je i izgradnja nekog stambenog objeka ili nečeg sličnog umesto kućica koje možete videti na ovim slikama.
Kako su se Kraljicom Anom nazivale i žena Velikog Župana Stefana Nemanje, zatim Ana Dandolo supruga Stefana Prvovenčanog, a više o ovoj Kraljici Ani, kćerci kralja Milutina možete saznati ovde Ana Neda

Crnotravska
Više o Crnoj Travi možete pročitati ovde

Učiteljice Leontine Kraus Više o Uciteljici Leontini Kraus možete procitati ovde

Borska ili po novom nazivu Bahtijara Vagabzadea

Veljka Lukića Kurjaka Više o Veljku Lukiću Kurjaku možete pročitati ovde

Mihaila Avramovića Više o Mihailu Avramoviču možete pročitati ovde


   Poznati stanovnici Solitera

Nataša Kovačević, reprezentativna košarkašica Srbije, najveći talenat ženske košarke u Evropi.

Od rođenja 20.05.1994. godine živi na Banjici. Od obdaništa Ljolja preko završene osnovne škole Bora Stanković.

Natalija Bacanović , majka Nataše Kovačević, proslavljena košarkašica koja je sa reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojila i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1980. godine

Goran Raičević, atletičar, čiji spomenik krasi park ispred zapadne tribine Partizanovog stadiona

Trifun Trifke Mihajlović bivši fudbaler Crvene Zvezde rođen 10.03.1947. Na Banjici je živeo u Paunovoj 12, na mestu današnje prodavnice 'Vicko', kod video kluba D&D. Čika Trifke je postigao prvi gol na Marakani

Mihajlo Vukobratović poznati srpski režiser TV serija i igranih filmova. Režirao je mnoge od velikih naslova domaće kinematografije. Ostvarenja: Stižu dolari, Porodično blago, Srećni Ljudi, Policajac sa Petlovog Brda, Otvorena Vrata, Nije Lako sa muškarcima, Bolji život i dr.

Slobodan Nikić i Fillip Filipović Vaterpolisti i reprezentativci, višestruki osvajači medalja
Kao i još jedan aktuelni vaterpolista iz ovog tima kog cemo pomenuti kada na njega dode red.
Živko Gocić, Žile, rođen na Drugaku.

Ognjen Koroman, bivši fudbaler Crvene Zvezde

Alisa Marić poznata šahistkinja i bivša ministarka omladine i sporta.

Jovo Pudar, proslavljeni bokser. Treninge često odrađuje u Banjičkom boks klubu Serbian Fighter
05.10.2013 imao uvodnu borbu pred meč za titilu svetskog šampiona Vladimira Klička.

Aleksandar Brković trener rukometnog kluba Partizan

Anita Mančić glumica

Bojana Maljević glumica

Miljko Radonjić bubnjar grupe Block Out

Maksa Ćatović, producent

Milorad Bata Mihajlović slikar

Branko Ružić (1975), političar i član Socijalističke Partije Srbije

Vladimir Đukanović narodni poslanik.

Slobodan Jocić Viki, filmski producent. Otac Marka Jocića producenta Viktorija filma i nekadašnje gimnastičarke, danas balerine Dunje Jocić pripadnice generacije 1978.

Aleksandar Mandić, reditelj.

Jadranka Joksimović aktuelna ministraka za evropske integracije.

Vlada Janjić Di Džej, jedna od najuticajnijih ličnosti srpske klupske scene, pre svega na polju izdavaštva i organizovanja klupskih muzičkih događaja. Generacija 1969, odrastao na Banjici, neparna smena O.Š. Bore Stankovic.

Gordan Paunović kao i njegov kolega i komšija Vlada Janjić, Di Džej i jedan od osnivača radija B92. Crnotravska 11a.

Supružnici Čarni Đerić glumac i njegova supruga balerina i koreograf Isidora Stanišić. Crnotravska 11a.

Aleksandar Maksimović, reprezentativac Srbije u rvanju kog svrstavamo u solitere jer su oni najbliži Tehnogasu gde je živeo. Kao i većina banjičke dece išao je u osnovnu školu Bora Stanković.