Дисконт - Окретница

Последњи блок зграда, окретница тролејбуса 40 и 41 и аутобуса 78. Зграде са плавим крововима због којих су се некада звале Плаве зграде.Кликни на слику за излиставање целе галерије


Паунов Брег

У овом делу Бањице код Потока, испод Окретнице Тороле, паралелно са Потоком ка Авалском путу, сада ниче ново насеље које ће се звати Паунов Брег

Овај део, на самој граници Бањице, већ припада насељу Јајинци

Бањичко Језерце

Бањички "Каљави" поток природна граница Јајинаца и Бањице а која потиче из насеља Кумодраж.
У насељу Кумодраж код Иснтитута Торлак, извире такозвани „Каљави“ поток. Помиње се негде да је некада постојало три изворишта која потичу из насеља Кумодраж а која теку низводно ка насељу Бањица. Каљави поток је своје најшире корито, у периоду одприлике од 1990-1995 а вероватно и дуже, остваривао у улици Слободана Јовића и то код броја 13. Улица Слободана Јовића се наставља на Паунову улицу а када се из Паунове код насеља Паунов Брег пресече Авалски Пут. То широко корито у подножју између броја 13 улице Слободана Јовића, која води у Кумодраж, и некадашње фабрике стиропора „Плутотехника“, формирало је бару коју су становници Бањице називали „Језерце“ а које је било величине фудбалског терена доњег школског игралишта основне школе Бора Станковић. „Језерце“ је Бањичарима служило за игру, пецање. О чистоћи воде сведочили су ракови који су у њој живели. Пецали су се ситни кедери, понека Црвенперка а искуснији пецароши хватали су и Бабушке од по пола килограма. Млађе генерације време су проводиле возећи се на великим стиропорима „добијеним“ из круга Плутотехнике. Стиропори дужине једног до три метра, ширине једног метра и висине од пола метра, се благо издубе и служе као чамац за игру али и превртање у воду. Корито „Језерца“ се ка улици Булевар ЈНА сужавало и формирало Бањички поток који испод улице пролази озиданим тунелом где испод окретнице троле наставља свој видљиви ток ка Техногасу, улици Пере Велимировић до ушћа у Топчидерску реку на општини Раковица. Данас „Језерце“ више не постоји. Вода је годинама претворена у отпадне воде па су станари улице Слободана Јовића били принуђени да корито затрпају чиме је нестало и Бањичко Језерце.
Више слика Потока можете наћи на страници Генералице

Познати становници Плавих Зграда

Александар Стојановић спортски новинар. Стари Бањичар и данас често виђен по Бањици и Бањичкој шуми на џогингу. Живео је у Пауновој број 87.

Жељко Чачија спортски новинар и коментатор. Ишао је у разред са, изнад њега поменутим, Александром Стојановићем који му је данас и колега по истој професији. Живео је у Пауновој број 79. Жељково лично представљање можете видети и овде, као и на његовом ФБ профилу.

Јово Бакић социолиг и политички аланитичар.

Мирјана Беширевић певачица.

Браћа Бранко и Миле Кецман , мотициклисти-приколичари. Који данас живе тачно испод окретинице тролејбуса у приватним кућама.
За браћу Кецмане се везује низ духовитих анегдота
Приликом одласка на једну од трка мајка упозорова Бранислава: "Чувај брата сине" "А ко мене да чува мајко?"
Или када су испробавали приколицу на улици испред куће, млађи брат излети из приколице и олупа се, мајка истрчи из куће "Шта радиш!? 'оћеш да убијеш дете?..."

Овде је снимљено неколико епизода серије Бољи Живот. Наиме киоск у коме Весна Тривалић продаје роштиљ је ради потреба серије био смештен у овом делу Бањице.               

Овом блоку зграда придружићемо и две улице које су у непосредној близини и навешћемо објашењења зашто и по коме те улице носе име.

Слободана Јовића
Више о Слободану Јовићу можете прочитати овде

Радомира Марковића