Пријемно Одељење или Јованићево Брдо

Разлоге због којих је овај блок зграда добио овај назив навели смо на страници Душевна Болница

Јованићево Брдо

Ова два повезана блока зграда Пријемно и Душевна, између којих се налази Неолитски градић, некада представљало једну целину и звало се Јованићево брдо

Пре саме изградње блокова зграда које данас називамо Пријемно Одељење, ово брдо се звало Јованићево Брдо и углавном је служило за санкање ка данашњој окретници трамваја, тржном центру...

Јованићево Брдо се запораво звао цео предео од данашње Паунове улице поред садашњег Неолитског градића, преко Душевне па до Авалског пута. Осим што је на том месту данас упамћен још једино Неолитски градић, кажу да је Бањица између осталог добила име и по томе што је у време Римског царства то била Бања.

Соколов Гребен

Данашње име Соколов Гребен је још један назив за некада једно од омиљених месташаца за окупљање млађих генерација
Налази се у 'шумарку' на брдашцу испод крошњи дрвећа одакле се поглед пружа на тржни центар, такси и станицу троле
Реч је о најобичнијем брдашцу на коме су некада биле клупице и коме су из шале због 'погледа са висине' млади дали име 'Соколов Гребен', у смислу 'Осматрачница'


Кликни на слику за излиставање целе галерије

Овом блоку зграда придружићемо улицу Милована Марковића иако се она налази изнад овог блога зграда и пружа се од Булевара Ослобођења до Беља. Наиме ова улица се налази на земљишту Неолитског насеља о коме је више речи написано на страници Историја. Ово подручје је заштићено као Археолошко налазиште, такозвани Усек Бањица, па из тог разлога на њему нема вишеспратних стамбених зграда.
И представићемо особу по којој је та улица добила свој назив.

Улица Милована Марковића

Познати становници Пријемног Одељења

Бивше фудбалске Звездине легенде које и данас живе на истој адреси и сви у истој згради

Милош Шестић,
за чија два сина читава Бањица има само речи хвале. На жалост најмлађи Шеле, генијалац за фудбал таленат и радник можда већи и од оца, не успева да изгради каријеру као отац.

Милан Миле Јовин, за чијег сина Бокија такође сви имају само речи хвале. Због повреде ноге морао да прекине играње фудбала у Звезди. Данас понекад његову слику објаве неке новине, углавном кад као поштени налазач пронађе туђ новчаник са 3.000 евра и врати га власнику.
У међувремену Боки је постао врло активан као статиста у филмској индустрији па га можете видети у филму "Јужни Ветар", серијама "Беса", "Немањићи" као и у документарним серијалима Машана Лекића на тв Првој. Више о Бокијевим појављивањима на фимовима и фотографије можете видети пратећи адресе са ове ФБ адресе.

Драган Милетовић бивши фудбалер Црвене Звезде

Душан Маравић, Бивши фудбалер а данас интернационални делегат у ФИФА и УЕФА

Југослав Васовић бивши репрезентативни ватерполиста.
Југа данас живи баш на такозваном Соколовом Гребену

Јовица Станишић, бивши начелник службе Државне Безнбедности у време владавине Слободана Милошевића. (1991 - 1998)

Дејан Лучић
Писац крими романа или како неки још кажу 'Теоретичар завере'.

Лазар Ристовски глумац за ког не можемо са сигурношћу рећи да је Бањичар, јер га по Бањици готово нико не виђа а то што има стан у Пријемном Одељењу не значи да у њему и живи...

Мића Јовановић оснивач и власник универзитета Мегатренд

Ратко Варда кошаркаш који је живео у овом делу Бањице у времену док је играо за К.К Партизан.

Владимир Петровић дугогодишњи презентер вести на РТС. Владимира свакодневно глетамо у Трећем дневнику, Jутарњем програму, емисији Тако стоје ствари и Ово је Србија.
Владимир живи у Булевару Ослобођења број 156.
          

           Кров Душевне реклама за Јелен Пиво