Првак

Први блок или Првак највећим делом припада улици Булевар Ослобођења, осим само првог реда зграда најближег базену Бањица, који припада Црнотравској улици.


Кликни на слику за излиставање целе галерије

На Прваку у Црнотравској улици се налази и штампарија испред које је постављен и споменик народном хероју
Бранку Ђоновићу

Овом болку зграда придружићемо и три улице које су у непосредној близини и навешћемо објашењења зашто и по коме те улице носе име.
Из разлога који смо навели на страници Истрорија и веровања неких старијих комшија који мисле да Паунова улица носи назив по Пауну Живковићу, власнику доброг дела земље на коме је изграђена данашња Бањица, као и да је Коканова улица названа по његовом сину Константину, ове две улице навешћемо заједно и указати да се наведене тврдње не слажу са оним што пише у књигама.

Паунова
Више о Пауну Јанковићу Баћи можете прочитати овде

Коканова

Златка Шнајдера
Више о Златку Шнајдеру можете прочитати овде

Познати становници Првака

Недељко Тодоровић Маратонац и метеоролог. Емисију "Мој Београд", у којој господин Недељко прича о Бањици, можете погледати овде

Бора Ђорђевић певач и текстописац групе Рибља Чорба. Господина Бора заправо живи у новом насељу код Ортопедије Бањица у улици Михаила Аврамовића али га смештамо овде јер га на овом потезу, Пијаца - Црнотравска, најчешће можете срести.

Бојан Васковић, пре свега добар момак и фудбалер а онда и певач групе Леxингтон банд.

Душан Арбајтер, добитник Ордена Светог Саве, као инжењер задужен за конструкцију и технологију, уз своје колеге Војислава Марисављевића, Милутина Марјановића и Драгана Коцића (још један Бањичар из броја 114, Другак), ангажован на постављању главног позлаћеног крста на врх куполе Храма Светог Саве.
Крст је висок дванаест метара и тежак четири тоне, решење вајара Небојше Митрића.
Инжењерски тим са Бањице, Арбајтер и Коцић, заједно са својим поменутим колегама, били су и идејни творци решења за посатављање главне куполе на Храм Светог Саве.

Бранислав Петрошевић Петрући, глумац и комичар
Индексовог радио позоришта

Милорад Комраков Бивши уредник информативног програма РТС-а у време владавине Слободана Милошевића

Мирко Маријановић Бивши председник фудбалског клуба Партизан и председник владе у време владавине Слободана Милошевића. И на овом месту би био грех не споменути сина Мирка Маријановића. Момка који је зрачио скромношћу и поштењем а кога смо сви звали ‘Рус’. Рус је пример како једно лудо време и рат не мора по правилу да изнедри бахате синове разноразних људи на високим политичким позицијама.

Душан Николић - Стаја бивши фудбалер Црвене Звезде.

Иванко Росић, кантаутор поп и забавне музике.

Биљана Србљановић, драмска списатељица и политичарка

Никола Каровић, Титов омиљени певач Мексинанских песама.

Никола Михајловић, познатији као Николица, стари Бањичар који се појављује у улози "Де Нира" серијала Певај брате, као и у улози помоћника инспектора Петровића у филму Четврти човек, а кога тумачи глумац Феђа Стојановић.

Мики Манојловић (Привремено живео у броју 76), глумац, чију је ћерку Чарну оженио наш комшија из Душевне Болнице

У стану у коме је живео Мики Манојловић данас живе супружници Милорад Рогановић, новинар и тв водитељ телевизије Студио Б, и његова супруга Весна Рогановић новинарка и преводилац која је између осталих урадила и превод за седам романа о Харију Потеру.

Герослав Зарић у свету позоришта и филма познати и признати сценограф. Добитник седам Стеријиних награда за сценографију и четрдесет и два домаћа и међународна признања. Сликар и редовни професор на Факултету примењених уметности у Београду. До 1998 године живео на адреси Булевар Ослобођења 76.

Здравко Чолић један кратак период, непосредно по изградњи насеља, живео у броју 76.

Небојша Миловановић, глумац. Привремено живео у броју 78.

Жарко Радић, глумац. Живео у броју 80. Син Ведран генерације 1975 ишао у непарну смену О.Ш. Боре Станковић, одељење I/1.