Првак

Први блок или Првак највећим делом припада улици Булевар Ослобођења, осим само првог реда зграда најближег базену Бањица, који припада Црнотравској улици.


Кликни на слику за излиставање целе галерије

На Прваку у Црнотравској улици се налази и штампарија испред које је постављен и споменик народном хероју
Бранку Ђоновићу

Познати становници Првака

Недељко Тодоровић Маратонац и метеоролог. Емисију "Мој Београд", у којој господин Недељко прича о Бањици, можете погледати овде

Бора Ђорђевић певач и текстописац групе Рибља Чорба. Господина Бора заправо живи у новом насељу код Ортопедије Бањица у улици Михаила Аврамовића али га смештамо овде јер га на овом потезу, Пијаца - Црнотравска, најчешће можете срести.

Бојан Васковић, пре свега добар момак и фудбалер а онда и певач групе Леxингтон банд.

Душан Арбајтер, добитник Ордена Светог Саве, као инжењер задужен за конструкцију и технологију, уз своје колеге Војислава Марисављевића, Милутина Марјановића и Драгана Коцића (још један Бањичар из броја 114, Другак), ангажован на постављању главног позлаћеног крста на врх куполе Храма Светог Саве.
Крст је висок дванаест метара и тежак четири тоне, решење вајара Небојше Митрића.
Инжењерски тим са Бањице, Арбајтер и Коцић, заједно са својим поменутим колегама, били су и идејни творци решења за посатављање главне куполе на Храм Светог Саве.

Бранислав Петрошевић Петрући, глумац и комичар
Индексовог радио позоришта

Милорад Комраков Бивши уредник информативног програма РТС-а у време владавине Слободана Милошевића

Мирко Маријановић Бивши председник фудбалског клуба Партизан и председник владе у време владавине Слободана Милошевића. И на овом месту би био грех не споменути сина Мирка Маријановића. Момка који је зрачио скромношћу и поштењем а кога смо сви звали ‘Рус’. Рус је пример како једно лудо време и рат не мора по правилу да изнедри бахате синове разноразних људи на високим политичким позицијама.

Душан Николић - Стаја бивши фудбалер Црвене Звезде.

Милорад Рогановић, новинар и тв водитељ телевизије Студио Б

Иванко Росић, кантаутор поп и забавне музике.

Биљана Србљановић, драмска списатељица и политичарка

Никола Каровић, Титов омиљени певач Мексинанских песама.

Никола Михајловић, познатији као Николица, стари Бањичар који се појављује у улози "Де Нира" серијала Певај брате, као и у улози помоћника инспектора Петровића у филму Четврти човек, а кога тумачи глумац Феђа Стојановић.