Солитери

Пет солитера или како их још зову 'Пет идиота' јер стоје усамљено одвојени један од другог, налазе се у Црнотравској улици.

Или како кажу неки становници Солитера, наравно у комшијској шали никако злонамерно: 'Када је Бог ишао градом и насељавао идиоте, саплео се на један од пет високих солитера и све идиоте које је носио са собом је истресао у тих пет солитера'

За разлику од својих нижих комшија црвених 'ламела' које имају од 4 до максималних 12 спратова, њих петорица, сваки за себе, имају од 21. до 25. спратова. Са врха Солитера се поглед пружа и до Фрушке Горе.
О архитектури, зашто их има баш 5 и зашто сваки има другачији број спратова, можете прочитати у десној колони странице Историја

Сваког лета се од 1999. године на минијатурном терену за фудбал одржава традиционални турнир у малом фудбалу који је временом добио и име па се од 2011. године зове 'Меморијални турнир Конан и Ранке' по комшијама који су трагично страдали у саобраћајној несрећи по повратку са посла.

Солитарност

Становници солитера од скора организују и уметничке манифестације Солитарност које за првенствени циљ имају стварање комшијског заједништва и солидарности каквог је постојало некада.

Љоља На адреси Црнотравска 11а налази се дечији вртић Љоља који је своје име добио по трогодишњој девојчици чија је мајка докторка права Зора Илић Обдаводић, непосредно пред одвођење на стрељање из логора Бањица у град Краљево где је погубљена 11.09.1944, својој кћерци исписала писмо на цедуљици које се урамљено и увеличано чува на зиду вртића.

Непосредно уз Солитере налазе се улице за чије називе објашњења можете пронаћи овде:

Рашка која је слепа и кратка уличица и налази се уз саму границу са насељем Дедиње. Помњемо је овде и из разлога што овај назив полако замњује назив улице Краљице Ане коју ћемо следећу поменути.
Више о самом Расу можете прочитати овде

Краљице Ане, ова улица је такође кратка и готово невидљива јер се налази уз само Бањичко гробље. Све више она губи свој назив и добија назив Рашка улица. Планирана је и изградња неког стамбеног објека или нечег сличног уместо кућица које можете видети на овим сликама.
Како су се Крљицом Аном називале и жена Великог Жупана Стефана Немање, затим Ана Дандоло супруга Стефана Првовенчаног, а више о овој Краљици Ани, кћерци краља Милутина можете сазнати овде Ана Неда

Црнотравска
Више о Црној Трави можете прочитати овде

Учитељице Леонтине Краус Више о Учитељици Леонтини Краус можете прочитати овде

Борска или по новом називу улица Бахтијара Вагабзадеа

Вељка Лукића Курјака Више о Вељку Лукићу Курјаку можете прочитати овде

Михајла Аврамовића Више о Михајлу Аврамовићу можете прочитати овде


   Познати становници Солитера

Наташа Ковачевић, репрезентативна кошаркашица Србије, највећи таленат женске кошарке у Европи.

Од рођења 20.05.1994. године живи на Бањици. Од обданишта Љоља преко завршене основне школе Бора Станковић.

Наталија Брацановић , мајка Наташе Ковачевић, прослављена кошаркашица која је са репрезентацијом бивше Југославије освојила и бронзану медаљу на Европском првенству 1980. године

Горан Раичевић, атлетичар чији споменик краси парк испред западне трибине Партизановог стадиона

Трифун Трифке Михајловић бивши фудбалер Црвене Звезде рођен 10.03.1947. На Бањици је живео у Пауновој 12, на месту данашње продавнице 'Вицко', код видео клуба ДиД(Дарко и Дијана). чика Трифке је постигао први гол на Маракани

Михајло Вукобратовић познати српски режисер ТВ серија и играних филмова. Режирао је многе од великих наслова домаће кинематографије. Остварења: Стижу долари, Породично благо, Срећни Људи, Полицајац са Петловог Брда, Отворена Врата, Није Лако са мушкарцима, Бољи живот и др.

Слободан Никић и Филип Филиповић Ватерполисти и репрезентативци, вишеструки освајачи медаља
Као и још један актуелни ватерполиста из овог тима ког ћемо поменути када на њега дође ред.
Живко Гоцић, Жиле, рођен на Другаку.
На солитерима у којима су живели Слободану Никићу и Филипу Филиповићу насликани су и мурали.

Огњен Короман, бивши фудбалер Црвене Звезде

Алиса Марић позната шахисткиња и бивша министарка омладине и спорта.

Јово Пудар, прослављени боксер. Тренинге често одрађује у Бањичком бокс клубу Serbian Fighter
05.10.2013 имао уводну борбу, пред меч за титилу светског шампиона Владимира Кличка.

Александар Брковић тренер рукометног клуба Партизан

Анита Манчић глумица

Бојана Маљевић глумица

Миљко Радоњић бубњар групе Block Out

Макса Ћатовић, продуцент

Милорад Бата Михајловић сликар

Бранко Ружић (1975), политичар и члан Социјалистичке Партије Србије.

Владимир Ђукановић народни посланик.

Слободан Јоцић Вики, филмски продуцент. Отац Марка Јоцића продуцента Викторија филма и некадашње гимнастичарке, данас балерине Дуње Јоцић припаднице генерације 1978.

Александар Мандић, редитељ.

Јадранка Јоксимовић актуелна министарка за европске интеграције.

Влада Јањић Ди Џеј, једна од најутицајнијих личности српске клупске сцене, пре свега на пољу издаваштва и организовања клупских музичких догађаја. Генерација 1969, одрастао на Бањици, непарна смена О.Ш. Боре Станковић.

Гордан Пауновић као и његов колега и комшија Влада Јањић, Ди Џеј и један од оснивача радија Б92. Црнотравска 11а.

Супружници Чарни Ђерић глумац и његова супруга балерина и кореограф Исидора Станишић. Црнотравска 11а

Александар Максимовић, репрезентативац Србије у рвању, ког сврставамо у солитере јер су они најближи Техногасу где је живео. Као и већина бањичке деце ишао је у основну школу Бора Станковић.

Марко Видојевић Види, композитор, песник, гитариста, вокал и оснивач бенда Рок Булевар. Мако Видојевић Види је рођен 27.07.1986. године а више о самој историји бенда можете видети на овој адреси.