Gorica

Pretposlednji blok zgrada, između poslednje i pretposlednje stanice trolejbusa 40 i 41 i autobusa 78. Ovaj blok zgrada se nalazi na adresi ulice Paunove od broja 57. do broja 73.


Klikni na sliku za izlistavanje cele galerije

Ovom bloku zgrada pridružićemo i dve ulice koje su u neposrednoj blizini i navešćemo objašenjenja zašto i po kome te ulice nose ime.

Miloja Pavlovića
Više o Miloju Pavloviću možete pročitati ovde

Branka Bulata
Više o Branku Bulatu možete pročitati ovde

Komšije iz Gorice koji su se pojavljivali u medijima

Slobodan, Boban, Dragutinović dana 06.01.2020. pojavio se na kanalu RTS-1 u emisiji „Beogradska hronika“ kao neko koji je uložio nemali trud da se pomogne pri izlečenju čoveku obolelom od leukemije. Prilog možete videti na ovoj internet adresi od vremena 26:06 do 29:40 Bobana smo pominjali i u poglavlju Soliteri u priči o igranju fudbala na Banjici.

Goran Rajšić strip crtač, komšija iz Paunove 59. pojavljivao se na kanalu RTS-1 u emisiji „Oko magazin“ gde je govorio na temu prekinute izložbe u Zemunu oko koje se oktobra 2020. godine dosta govorilo. Goranovo izlaganje možete čuti od vremena 6:25 do 7:15 na ovoj adresi Pored Gorana u emisjiji je govorila takođe komšinica sa Prvaka Biljana Srbljanović.

Komšije iz Gorice koji su nas prerano napustili

Aleksandar Aca Stojanović (25.07.1979. - 04.02.2017.) Iz ratnog Sarajeva sa starijim bratom Robertom doselio se na Banjicu. Živeli su u Gorici, u Paunovoj broj 69. i prvi komšija im je bio fotograf Dado đilas koji je takođe pomenut na ovoj stranici. Zajedno sa bratom Robertom i Dadom i Aca se uklopio u naselje vrlo brzo, bio prihvaćen, stekao drugove prijatelje, ljubav takođe iz naselja. Nastradao je na Banjici, ispred lokala u kome je bio zaposlen, vozeći motor Paunovom ulicom iz pravca tržnog centra, uzbrdo, pored škole kada se iz Makarijeve ulice pojavio automobil u koji je udario.
Acina urna se nalazi na Novom groblju kod parcela 81a - 82c u kolumbarijumu broj 523.

Zoran Guberinić (1986 - 2021) Zoran Guberinić koji je imao nadimak Zamer, napustio nas je 10.08.2021. u 35. godini života. Zoran je živeo u Gorici u Paunovoj broj 61. Bio je doktor stomatologije, išao je u osnovnu školu Bora Stanković i komšije koji su ga bolje poznavali opisuju ga kao Divno vaspitanog, dobrog, izuzetnog prijatnog, pristojnog, uvek nasmejanog i urednog čoveka.

Poznati stanovnici Gorice

Svetlana Veličković Ražnatović - Ceca, početkom folk karijere, devedesetih godina, kratko je živela u Paunovoj broj 61.
"Rođena je 14.06.1973. godine u Žitorađi. Karijeru je započela sa petnaest godina, hitovima Cvetak zanovetak, Lepotan i Cipelice, koji su joj obezbedili mesto tinejdžerske zvezde. Početkom ’90-ih bira pesme za stariju publiku pa se tako ređajuhitovi Kukavica, Zaboravi, Beograd, Idi dok si mlad i drugi. Godine 1998. izdaje album Maskarada sa kojim postaje jedna od najpopularnijih i najtiražnijih zvezda Srbije. 2006. postaje najtiražnija domaća pevačica, zahvaljujući albumu Idealno loša. Godine 2013. izašao je njen novi album Poziv a ona je na beogradskom Ušću održala koncert pred oko 150.000 ljudi. Dana 19. februara 1995. Ceca se udaje za Željka Ražnatovića Arkana. Rodila je sina Veljka 10. decembra 1996, a kasnije i ćerku Anastasiju 25. maja 1998. godine." Izvor Vikipedija

Poznati stanovnici Gorice

Vladimir Milivojević, Bugi (Boogie), svetski poznat fotograf iz Beograda, čiji su radovi objavljivani u prestižnim izdanjima poput Njujork Tajmsa, Tajm magazina i Hak magazina. Išao je u osnovnu školu "Bora Stanković" u odeljenje 8/1 ali da nije živeo na Banjici nego u Kostolačkoj ulici na Voždovcu. Nesporno je da je Bugi deo svog života dao i Banjici, koju posećuje i danas o čemu svedoče i fotografije banjičkog boksera, Stefana Čolovića koga smo pomenuli na stranici Prvak. I zbog ovog priloga snimljenog u Gorici ispred ulaza Paunova 65. Bugija smeštamo na ovo mesto među ostale poznate banjičane.
"Rođen je 1969. godine. u Beogradu. Završio je ETF, posle čega se uz staru očevu opremu posvetio fotografisanju studentskih i građanskih protesta. 1998. dobio ke zelenu kartu, te sa slikanja Beograda devedesetih prešao na slikanje njujorških ulica. Proslavile su ga ekspresivne crno-bele fotografije prizora iz života njujorških bandi i narkomana. Pored Banjice živeo je i na Dorćolu. Ulični je fotograf koji je karijeru izgradio na relaciji Bruklin - Beograd. Svoje stvaralaštvo počinje devedesetih kada i odlazi iz Srbije, a njegovi inicijalni motiv bili su apsurdi svakodnevnice, život iza margine koji svako gleda ali niko ne vidi, socijalna svakodnevnica koja život menja u deliću sekunde, ponekad i brže nego što njegov fotoaparat to može da zabeleži. Društveni nemiri i život na ivici bili su njegova pokretačka energija koju je, objektivom svog foto aparata, pretapao u fotografije neponovljivog sadržaja u potpuno nezavidnim situacijama koje prelaze granicu bezbednog. Autor je sedam knjiga monografija među kojima su i Belgrade Belongs to Me izdate 2009. godine i Belgrade Guide izdat 2017. godine". Izvor Vikipedija Emisiju o Bugiju, snimanu šetnjom po Gorici možete videti ovde

Marko Nikolić, odrastao na Banjici. Bivši trener fudbalskog kluba Rad, Vojvodina i Partizan. Živeo je na prvom spratu u broju 71. gde na prozoru sobe i dalje stoje ispisana imena kojim su se Marko i njegov brat Vladan potpisali dok su delili tu dečačku sobu.
Na Banjicu se doselio 1991. godine i krenuo u šesti razred, parne smene odeljenja VI/2, osnovne škole „Bora Stanković“. U periodu osnovne škole trenirao je fudbal u „Crvenoj Zvezdi“, da bi sa upisivanjem „Četvrte beogradske gimnazije“ prešao u fudbalski klub „Rad“ sa Banjice. Još kao dečak,zajedno sa mlađim bratom Vladanom koji danas radi kao teniski trener, bio je pasionirani zaljubljenik u fudbal. Pratio je i znao je sve, počev od navijačkog folklora timova, preko same igre, igrača, svega što ima veze sa fudbalom širom sveta. Za razliku od crnokosog brata Vladana, Marko je imao izrazito plavu kosu pa je u naselju odmah i dobio nadimak „Plavi Marko“ ili kako se kasnije potpisivao po školi „Blue”.
"Rođen je 20.07.1979. godine u Beogradu. Trenersku karijeru počeo je u mlađim kategorijama Rada a kasnije je bio i pomoćnik u prvom timu. Prvi trener Rada je postao 2008. godine. 2011. kada je postao trener reprezentacije Srbije do 18. godina. U junu 2013. je postavljen za trenera Vojvodine i iste godine je postavljen za trenera Partizana.U januaru 2016. je postavljen za trenera ljubljanske Olimpije. Pocetkom avgusta 2016. ponovo je postavljen za trenera Partizana. 2017. postavljen za trenera madarskog Videotona. U prvoj sezoni je doneo klubu titulu prvaka Mađarske, treću u istoriji. U maju 2020. je postavljen za trenera Lokomotive iz Moskve." Izvor Vikipedija.

Ana Ćirica rođena Đorđević, muzički kritičar i urednik u muzičkoj redakciji Drugog programa Radio Beograda. Emisije koje uređuje i vodi su: Klasiku molim, Zlatno i plavo, Visine, Iza violinskog ključa. autorska emisija Pozitivna trema, Vreme muzike.

Iva Bajković novinarka poznata u Republici Crnoj Gori i nekadašnja urednica „tv Budve“. Živeći u "Gorici" u naselju Banjica, završila je osnovnu školu "22. decembar" i "Četvrtu beogradsku gimnaziju", obe u naselju Dedinje. Iva je pripadnica generacije 1973. i živela je u Paunovoj broj 69. a u Crnu Goru se vratila 1995. godine.
"Kao novinar, Iva ima dugogodišnje iskustvo na televiziji Crne Gore i na Pink M televiziji. Završila je Akademiju lepih umetnosti u Beogradu, odsjek menadžment u umjetnosti. Članica je Pokreta za promjene od 2009. godine, a aktivno se uključila u rad stranke tek nakon formiranja Demokratskog Fronta i prve kampanje za parlamentarne izbore 2012. godine. Profesionalno je angažovana u stranci kao dio medija tima. Tokom devedesetih je bila članica Liberalnog saveza, i jedan vrlo kratak period predsjednica Liberalne omladine Budve." Izvor internet stranica Mondo.
Ivu možete videti i čuti i na ovoj adresi

Dado Đilas fotograf čije ime svakodnevno srećete bilo listajući dnevnu štampu bilo novine u elektronskom formatu. Dadovo ime ćete pronaći uz fotografije sa skoro svih važnijih sportskih manifestacija kakvi su npr. Svetsko prvenstavo u fudbalu u Južnoj Africi 2008. ili Brazilu 2014. Na fotografijama političkih događaja, demonstracija, paparaco fotografijama poznatih lica sa estrade, itd. Dado Đilas je rođen 1977. godine. Iz ratom zahvaćenog Sarajeva, sa porodicom se kao srednjoškolac doselio na Banjicu odakle je završavao srednju tehničku PTT školu. Dadova porodica je za svoj smeštaj tada dobila prostorije na „mosticu“ u Gorici, istovetne onima kakve su dobile i druge porodice kao npr. porodica pevaca Bojana Vaskovića sa Prvaka o čemu smo pisali na ovoj adresi. Fotografije sa instagram profila našeg komšije Dada Đilasa možete videti na ovoj adresi.

Aleksandar Bošković - Bibi, bio je učesnik u serijalu Survivor Srbija. Druga sezona tv serijala „Survajvor Srbija“ snimana je 2009 - 2010. godine na Filipinima a emitovana na tadašnjoj televiziji „Fox“, današnja “Prva“. Ekipe su bile podeljene u plemena pod nazivom „Monobo“ koji su nosili žute marame i „Ga'dang“ koji su nosili ljubičaste marame. Za žuti tim i ekipu „Monobo“ tada je nastupao naš komšija iz Ulice Miloja Pavlovića, prekoputa Gorice, Aleksandar Bošković Bibi rođen 1983. godine. Tom prilikom je odneo pobedu publike od koje je dobio najviše glasova i kao favorit publike osvojio nagradu u vidu automobila Nisana Navare.

Mića Teofilović, svestrani narodni umetnik - harmonikaš, kompozitor, aranžer, tekstopisac, producent, pevač, muzički urednik, šef orkestra i pedagog. Rođen je 1954. godine u Pridvorici kod Lajkovca a živi na Banjici u ulici Miloja Pavlovića broj 20. Izvor: Telegraf 26.12.2019.
Intervju sa komšijom Mićom možete čuti na ovoj adresi.

Poslednjih godina najtraženiji hip hop producent u Srbiji ali i na prostorima bivše Jugoslavije Slobodan Veljković poznatiji kao Cobi za lokaciju snimanja spota za pesmu Devedesete izabrao je Paunovu ulicu tačnije blokove zgrada u Gorici na Banjici.