Trećak

Poslednji blok Banjice I, sa kog se izlazi na tramvajske šine, iznad bloka zgrada nazvanog Duševna Bolnica. Ovaj blok zgrada se nalazi na adresi ulice Bulevar oslobođenja od broja 118. do broja 134.


Klikni na sliku za izlistavanje cele galerije

Film Neka druga žena iz 1981. sniman je i u ovom delu banjice.

Ispod ovog bolka zgrada prolazi ulica Baštovanska

Komšije sa Trećaka koji su se pojavljivali u medijima

Ljubomir, Ljuba, Milošević, komšija iz broja 124. rođen 1980. godine. Ljuba je 31.08.2019. godine gostovao u Drugom Dnevniku RTS-a i kao poslodavac sa funkcije direktora „Naše Jabuke“ govorio o PIO osiguranju sezonskih radnika angažovanih na branju voća.

Arso Vučević, socijalni psiholog i alumnista Londonske škole ekonomije, komšija iz Bulevara oslobođenja broj 122. rođen 15.08.1975. godine, gostovao je 23.07.2019. godine na tv RTS-1 u dnevnom magazinu „Oko“ povodom proglašenja novog engleskog premijera Borisa Džonsona.

Slavica Radovanović seizmolog i bivša direktora Seizmološkog zavoda Srbije koja se često pojavljuje u medijima gde izveštava o aktuelnim seizmološkim potresima. Gospođa Slavica živi na Trećaku u Bulevaru oslobođenja broj 124.

Nikola Filipović presednik je najstarijeg ratnog udruženja ratnih dobrovoljaca 1912. - 1918. potomaka i poštovalaca koje je osnovao Kralj Petar Prvi Karađorđević a čiji je član bio i Momčilo Gavrić najmlađi vojnik i podoficir na svetu. Nikola je 17.06.2022 godine, ispred udruženja u kome vrši dužnost predsenika, uručio priznanja aktuelnom predsedniku države i drugim istaknutim pojedincima i institucijama. Uručenje nagrada od strane mladog komšije Nikole Filipovića možete videti na ovoj adresi. Nikola je rođen 19.12.1996 godine. Odrastao je na „Trećaku“, završio je osnovnu školu Bora Stanković na Banjici. Za svoj rad u udruženju dobitnik je Pupinove povelje koja mu je uručena od strane tadašnjeg američkog ambasadora Entonija Godfrija. Koautor je slikovnog podsetnika jubileja na 110 godina od Prvog balkanskog rata. Nikola je višestruki nosilac prvih nagrada u sviranju trube.

Ljubiša Stevanović komšija iz broja 122. dugodošnji trener atletskog kluba Crvena Zvezda, kasnije Partizana a danas vlasnik svog kluba Munje, uspešno vodi mlađe kategorije atletičara a neki od njih su: Jovana Mićić za koju smatraju da bi mogla da bude naslednica Ivane Španović. „U Crvenoj zvezdi sam skoko devet godina. Trener Ljubiša Stevanović je jako bitna osoba u mom životu, on mi je kao treći roditelj. Kroz sve te povrede i razne faze mog odrastanja bio je uz mene i verovao u mene. To mi je mnogo značilo.“ Izvor. Mateja Aleksić koji je 2023. godine proglašen za najuspešnijeg pionira Jugoslovenskog sportskog društva Partizan za sportske uspehe postignute u sprintu i skoku udalj. 2012. godine bio je trener i Tatjani Jelači srpskoj rekorderki u bacanju koplja.

Bojan Grujički dugogodišnji direktor kompanije Viessmann, bio je gost 2023. godine gost na tv Novoj gde je govorio na temu solarnih panela i energetske efikasnosti. Takođe možete ga čuti i u podkastu Zdravi grad.

Komšije sa Trećaka koji su nas prerano napustili

Zoran Rosandić - Roske (1970. - 21.06.2000.), tragično je nastradao u blizini tadašnje benzinske pumpe na Banjici. Živeo na Trećaku u Bulevaru oslobođenja broj 120. Sahranjen je na Centralnom groblju.

Na mostiću između Drugaka i Trećaka nacrtana su tri murala:
Arhangel Mihailo ubija demona u bulevaru Oslobođenja broj 122.
Manastir Ostrog i Sveti Vasilije Ostroški, na mostiću Bulevara Oslobođenja broj 126.
Zastava Crne Gore. Parking Bulevar Oslobođenja 128.

Poznati stanovnici Trećaka

Milan Gvero, general vojske Republike Srpske. Živeo u Bulevaru Oslobođenja broj 120.
"Rođen je 4.12.1937. godine u Mrkonjić Gradu u Republici Srpskoj. Tokom rata u BiH Gvero je, u rangu general-potpukovnika, bio pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića, koga je Haški tribunal optužio za genocid i zločine protiv čovečnosti. U VRS je bio i na funkciji načelnika Sektora za moral, informisanje i pravne poslove, a nezvanično je bio lični portparol Ratka Mladića.Smenjen je 23. oktobra 1996. ukazom tadašnje predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić.Dobrovoljno se predao Haškom tribunalu 2005. godine. Haški tribunal ga je 10. juna 2010. osudio na 5. godina zatvora zbog progona i nehumanih dela, ali ga je proglasio nevinim u vezi optužbi za ubistva i deportaciju. 29. juna pušten je n a slobodu." Izvor Vikipedija
Umro je 17. februara 2013. od posledica amputacije noge, koja je obavljena na Vojnomedicinskoj akademiji.

Snežana Jandrlić pevačica čije će se pesme Moje bube i Prvi sneg sigurno još dugo pamtiti. Pevačku karijeru počela je u rok operi „Isus Hristos super star”, nastavila je u grupi Suncokret sa Borom čorbom, bila deo Ranog mraza. Pre nego što će se povući, nastavila je solo karijeru pesmama „Prevari večeras svoje društvo sa mnom”, „Iz unutrašnjeg džepa”, „Bilja”.
Rođena je 06.01.1956. godine. Završila je V beogradsku gimnaziju i studirala Orijentalistiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, uporedo sa muzičkom školom i solo pevanjem. Bila je najmlađi član Ateljea 212, u bivšoj Jugoslaviji. Pojavljivala se i u filmu Nije nego iz 1978. godine u kome je otevala i pesmu „Moje bube“. Kasnije postaje jedna od vodećih pevačica akustičarskog i rok talasa. Živela u Bulevaru oslobođenja broj 128. ali i po raznim gradovima Evrope gde se upoznala sa makrobiotikom, kojom se i danas uspešno bavi. Snimila je mnogo emisija i održavala seminare na temu kvalitetnijeg i zdravijeg života. Imala je restoran "Priroda", u kome su održavani seminari makrobiotičkog načina života i gde su ugošćena mnoga velika svetska imena.

Predrag Sarapa novinar i televizijski voditelj
Rođen je 1969. godine u Beogradu. Tokom srednje škole, amaterski se bavio pisanjem pesama i novinarstvom. Završio je Fakultet političkih nauka i Filozofski fakultet.karijeru započeo kao urednik i voditelj na kanalu Studio B, te i na kanalima YU Info i TV Politika, gde je nakon ukidanja njegove autorske emisije „Sarapin problem“, prešao na kanal Pink 3 info, gde je vodio emisiju „Pravac“. Kasnije, prelazi na kanal Pink TV, gde trenutno vodi emisiju „Novo jutro“. Dobitnik „Povelje za građansku hrabrost“ i nagrade „Dragiša Kašiković“ za doprinos novinarskoj profesiji.

Vilijem Paspalovski - Vili, biši pripadnik policije koji je advokatsku karijeru započeo kao branilac posle kafanske tuče svojih bivših kolega iz policijske stanice Voždovac. Ubrzo posle toga bio je angažovan u slučaju surovog ubistva male Kaje, koji je od početka bio u žiži interesovanja srspke javnosti. Vilijam Paspalovski zastupao je i Devina Antonoviča u slučaju dokazivanja očinstva poznatog pevača narodne muzike Miroslava Ilića. Izvor internet izdanje lista Alo.
Vilijem je rođen u Bitoli u Makedoniji ali gotovo celog života živi na Banjici u Bulevaru oslobođenja broj 118. Više o njegovom životu možete čuti intervjuu na ovoj adresi.

Momir Moma Žigerović član grupe Onomatopeja ideja. Živeo je u Bulevaru oslobođenja broj 128.

Ljiljana Marković, komšinica koja se sa porodicom kao tinejdžerka početkom devedesetih godina iz ratom zahvaćenog područja istočne Slavonije doselila na Banjicu u deo koji pripada takozvanom „Trećaku“ i tu živela do svoje udaje, gostovala je na više televizija, kao stručnjak iz oblasti pedagogije, povodom tragičnih dešavanja koja su 03.05.2023. u školi Vladislav Ribnikar potresla Srbiju.
„Ljiljana Marković, specijalni pedagog licencirana u Komori socijalne zaštite za osnovne stručne poslove i specijalizovane poslove medijacije. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa porodicama dece i mladih sa problemima u ponašanju. Dodatno usavršavanje: osnovni nivo Geštalt edukacije za psihoterapiju, Kognitivno bihejvioralni koučing, Sistemska porodična terapija u radu sa decom i mladima sa problemima u ponašanju, Medijacija (osnovni nivo i porodična medijaciju). Supervizor je i mentor studentima i diplomcima Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Razvija tretmanski program dece i mladih sa problemima u ponašanju i njihovih porodica, kao i preventivni program namenjen opštoj populaciji. Osmišljava i realizuje treninge i stručne skupove sa temom rada sa decom i mladima za stručnjake iz različitih sistema.“ Izvor: Educentar.

Dragomir Ubiparipović - otac Drago, protojerej stavrofor, umirovljeni sveštenik arhiepiskop i mitropolit, 2016. godine za RTS je govorio o svojoj knjizi Ratni dnevnik sarajevskog sveštenika „Prota Dragomir je najpre bio postavljen za paroha u Visokom, a nekoliko godina kasnije postaje paroh pri Staroj i Sabornoj crkvi u Sarajevu, gde ostaje sve do progonstva 1992. godine. U vreme rata, muslimanska vojska zatvarala ga je četiri puta. Pod granatama izvodi porodicu u manastir Vraćevšnicu i vraća se u Sarajevo, gde svakodnevno obavlja bogosluženje. Pored parohijskih dužnosti, obavlja i posao rizničara u Muzeju Stare crkve u Sarajevu. Po dolasku u Srbiju, služi najpre u Kotraži, kod Guče, zatim pri manastiru Rakovica, a uz pomoć vernika gradi kapelu, parohijski dom i Hram Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu. Poslednjih godina, prota se bavi veronaučnim radom i priprema kraće poučne tekstove, pastirska pisma i pouke za vernike.“ Izvor. “Mi drugi, uključujući nas Hrvate, sitni smo u toj priči, jer su sva naša stradanja već viđena, i jer se već umiralo isto ovako, i bilo je opsada, bombardiranja, klanja i genocida, ali tih sedamdesetak tisuća ljudi, koliko je Srba u opkoljenom Sarajevu moralo biti, žive i umiru u jednoj nemogućoj, strašnoj i neponovljivoj priči, priči koju, i to smo između ostalog ustvrdili, nitko nikada neće napisati ni ispričati. (U tome smo se, vidim sad, ipak prevarili: Dragomir Ubiparipović je ispričao.) Od svega, ipak, najveće je čudo to da je ova knjiga objavljena. Možda zvuči prekrupno, ali ovo je jedna od važnijih knjiga o našemu dobu. I što treba naglasiti upravo ovako: jedna od najvažnijih, ako ne i najvažnija srpska knjiga o ratovima devedesetih.” Izvor. Pored pomenute autor je i knjige Parohijske priče.