Trećak

Poslednji blok Banjice I, sa kog se izlazi na tramvajske šine, iznad bloka zgrada nazvanog Duševna Bolnica. Ovaj blok zgrada se nalazi na adresi ulice Bulevar oslobođenja od broja 118. do broja 134.


Klikni na sliku za izlistavanje cele galerije

Film Neka druga žena iz 1981. sniman je i u ovom delu banjice.

Ispod ovog bolka zgrada prolazi ulica Baštovanska

Komšije sa Trećaka koji su se pojavljivali u medijima

Ljubomir, Ljuba, Milošević, komšija iz broja 124. rođen 1980. godine. Ljuba je 31.08.2019. godine gostovao u Drugom Dnevniku RTS-a i kao poslodavac sa funkcije direktora „Naše Jabuke“ govorio o PIO osiguranju sezonskih radnika angažovanih na branju voća.

Arso Vučević, socijalni psiholog i alumnista Londonske škole ekonomije, komšija iz Bulevara oslobođenja broj 122. rođen 15.08.1975. godine, gostovao je 23.07.2019. godine na tv RTS-1 u dnevnom magazinu „Oko“ povodom proglašenja novog engleskog premijera Borisa Džonsona.

Slavica Radovanović seizmolog i bivša direktora Seizmološkog zavoda Srbije koja se često pojavljuje u medijima gde izveštava o aktuelnim seizmološkim potresima. Gospođa Slavica živi na Trećaku u Bulevaru oslobođenja broj 124.

Komšije sa Trećaka koji su nas prerano napustili

Zoran Rosandić - Roske (1970. - 21.06.2000.), tragično je nastradao u blizini tadašnje benzinske pumpe na Banjici. Živeo na Trećaku u Bulevaru oslobođenja broj 120. Sahranjen je na Centralnom groblju.

Na mostiću između Drugaka i Trećaka nacrtana su tri murala:
Arhangel Mihailo ubija demona u bulevaru Oslobođenja broj 122.
Manastir Ostrog i Sveti Vasilije Ostroški, na mostiću Bulevara Oslobođenja broj 126.
Zastava Crne Gore. Parking Bulevar Oslobođenja 128.

Poznati stanovnici Trećaka

Milan Gvero, general vojske Republike Srpske. Živeo u Bulevaru Oslobođenja broj 120.
"Rođen je 4.12.1937. godine u Mrkonjić Gradu u Republici Srpskoj. Tokom rata u BiH Gvero je, u rangu general-potpukovnika, bio pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića, koga je Haški tribunal optužio za genocid i zločine protiv čovečnosti. U VRS je bio i na funkciji načelnika Sektora za moral, informisanje i pravne poslove, a nezvanično je bio lični portparol Ratka Mladića.Smenjen je 23. oktobra 1996. ukazom tadašnje predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić.Dobrovoljno se predao Haškom tribunalu 2005. godine. Haški tribunal ga je 10. juna 2010. osudio na 5. godina zatvora zbog progona i nehumanih dela, ali ga je proglasio nevinim u vezi optužbi za ubistva i deportaciju. 29. juna pušten je n a slobodu." Izvor Vikipedija
Umro je 17. februara 2013. od posledica amputacije noge, koja je obavljena na Vojnomedicinskoj akademiji.

Snežana Jandrlić pevačica čije će se pesme Moje bube i Prvi sneg sigurno još dugo pamtiti. Pevačku karijeru počela je u rok operi „Isus Hristos super star”, nastavila je u grupi Suncokret sa Borom čorbom, bila deo Ranog mraza. Pre nego što će se povući, nastavila je solo karijeru pesmama „Prevari večeras svoje društvo sa mnom”, „Iz unutrašnjeg džepa”, „Bilja”.
Rođena je 06.01.1956. godine. Završila je V beogradsku gimnaziju i studirala Orijentalistiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, uporedo sa muzičkom školom i solo pevanjem. Bila je najmlađi član Ateljea 212, u bivšoj Jugoslaviji. Pojavljivala se i u filmu Nije nego iz 1978. godine u kome je otevala i pesmu „Moje bube“. Kasnije postaje jedna od vodećih pevačica akustičarskog i rok talasa. Živela u Bulevaru oslobođenja broj 128. ali i po raznim gradovima Evrope gde se upoznala sa makrobiotikom, kojom se i danas uspešno bavi. Snimila je mnogo emisija i održavala seminare na temu kvalitetnijeg i zdravijeg života. Imala je restoran "Priroda", u kome su održavani seminari makrobiotičkog načina života i gde su ugošćena mnoga velika svetska imena.

Predrag Sarapa novinar i televizijski voditelj
Rođen je 1969. godine u Beogradu. Tokom srednje škole, amaterski se bavio pisanjem pesama i novinarstvom. Završio je Fakultet političkih nauka i Filozofski fakultet.karijeru započeo kao urednik i voditelj na kanalu Studio B, te i na kanalima YU Info i TV Politika, gde je nakon ukidanja njegove autorske emisije „Sarapin problem“, prešao na kanal Pink 3 info, gde je vodio emisiju „Pravac“. Kasnije, prelazi na kanal Pink TV, gde trenutno vodi emisiju „Novo jutro“. Dobitnik „Povelje za građansku hrabrost“ i nagrade „Dragiša Kašiković“ za doprinos novinarskoj profesiji.

Vilijem Paspalovski - Vili, biši pripadnik policije koji je advokatsku karijeru započeo kao branilac posle kafanske tuče svojih bivših kolega iz policijske stanice Voždovac. Ubrzo posle toga bio je angažovan u slučaju surovog ubistva male Kaje, koji je od početka bio u žiži interesovanja srspke javnosti. Vilijam Paspalovski zastupao je i Devina Antonoviča u slučaju dokazivanja očinstva poznatog pevača narodne muzike Miroslava Ilića. Izvor internet izdanje lista Alo.
Vilijem je rođen u Bitoli u Makedoniji ali gotovo celog života živi na Banjici u Bulevaru oslobođenja broj 118.

Momir Moma Žigerović član grupe Onomatopeja ideja. Živeo je u Bulevaru oslobođenja broj 128.