Трећак

Последњи блок Бањице I, са ког се излази на трамвајске шине, изнад блока зграда названог Душевна Болница. Овај блок зграда се налази на адреси улице Булевар ослобођења од броја 118. до броја 134.


Кликни на слику за излиставање целе галерије

Филм Нека друга жена из 1981. сниман је и у овом делу бањице.

Испод овог болка зграда пролази улица Баштованска

Комшије са Трећака који су се појављивали у медијима

Љубомир, Љуба, Милошевић, комшија из броја 124. рођен 1980. године. Љуба је 31.08.2019. године гостовао у Другом Дневнику РТС-а и као послодавац са функције директора „Наше Јабуке“ говорио о ПИО осигурању сезонских радника ангажованих на брању воћа.

Арсо Вучевић, социјални психолог и алумниста Лондонске школе економије, комшија из Булевара ослобођења број 122. рођен 15.08.1975. године, гостовао је 23.07.2019. године на тв РТС-1 у дневном магазину „Око“ поводом проглашења новог енглеског премијера Бориса Џонсона.

Славица Радовановић сеизмолог и бивша директора Сеизмолошког завода Србије која се често појављује у медијима где извештава о актуелним сеизмолошким потресима. Госпођа Славица живи на Трећаку у Булевару ослобођења број 124.

Комшије са Трећака који су нас прерано напустили

Зоран Росандић - Роске (1970. - 21.06.2000.), трагично је настрадао у близини тадашње бензинске пумпе на Бањици. Живео на Трећаку у Булевару ослобођења број 120. Сахрањен је на Централном гробљу.

На мостићу између Другака и Трећака нацртана су три мурала:
Архангел Михаило убија демона у булевару Ослобођења број 122.
Манастир Острог и Свети Василије Острошки, на мостићу Булевара Ослобођења број 126.
Застава Црне Горе. Паркинг Булевар Ослобођења 128.

Познати становници Трећака

Милан Гверо, генерал војске Републике Српске. Живео у Булевару Ослобођења број 120.
"Рођен је 4.12.1937. године у Мркоњић Граду у Републици Српској. Током рата у БиХ Гверо је, у рангу генерал-потпуковника, био помоћник команданта ВРС Ратка Младића, кога је Хашки трибунал оптужио за геноцид и злочине против човечности. У ВРС је био и на функцији начелника Сектора за морал, информисање и правне послове, а незванично је био лични портпарол Ратка Младића.Смењен је 23. октобра 1996. указом тадашње председнице Републике Српске Биљане Плавшић.Добровољно се предао Хашком трибуналу 2005. године. Хашки трибунал га је 10. јуна 2010. осудио на 5. година затвора због прогона и нехуманих дела, али га је прогласио невиним у вези оптужби за убиства и депортацију. 29. јуна пуштен је н а слободу." Извор Википедија
Умро је 17. фебруара 2013. од последица ампутације ноге, којa је обављенa на Војномедицинској академији.

Снежана Јандрлић певачица чије ће се песме Моје бубе и Први снег сигурно још дуго памтити. Певачку каријеру почела је у рок опери „Исус Христос супер стар”, наставила је у групи Сунцокрет са Бором Чорбом, била део Раног мраза. Пре него што ће се повући, наставила је соло каријеру песмама „Превари вечерас своје друштво са мном”, „Из унутрашњег џепа”, „Биља”.
Рођена је 06.01.1956. године. Завршила је V београдску гимназију и студирала Оријенталистику на Филолошком факултету Универзитета у Београду, упоредо са музичком школом и соло певањем. Била је најмлађи члан Атељеа 212, у бившој Југославији. Појављивала се и у филму Није него из 1978. године у коме је отевала и песму „Моје бубе“. Касније постаје једна од водећих певачица акустичарског и рок таласа. Живела у Булевару ослобођења број 128. али и по разним градовима Европе где се упознала са макробиотиком, којом се и данас успешно бави. Снимила је много емисија и одржавала семинаре на тему квалитетнијег и здравијег живота. Имала је ресторан "Природа", у коме су одржавани семинари макробиотичког начина живота и где су угошћена многа велика светска имена.

Предраг Сарапа новинар и телевизијски водитељ
Рођен је 1969. године у Београду. Током средње школе, аматерски се бавио писањем песама и новинарством. Завршио је Факултет политичких наука и Филозофски факултет.каријеру започео као уредник и водитељ на каналу Студио Б, те и на каналима YU Info и ТВ Политика, где је након укидања његове ауторске емисије „Сарапин проблем“, прешао на канал Пинк 3 инфо, где је водио емисију „Правац“. Касније, прелази на канал Пинк ТВ, где тренутно води емисију „Ново јутро“. Добитник „Повеље за грађанску храброст“ и награде „Драгиша Кашиковић“ за допринос новинарској професији.

Вилијем Паспаловски - Вили, биши припадник полиције који је адвокатску каријеру започео као бранилац после кафанске туче својих бивших колега из полицијске станице Вождовац. Убрзо после тога био је ангажован у случају суровог убиства мале Каје, који је од почетка био у жижи интересовања срспке јавности. Вилијам Паспаловски заступао је и Девина Антоновича у случају доказивања очинства познатог певача народне музике Мирослава Илића. Извор интернет издање листа Ало.
Вилијем је рођен у Битоли у Македонији али готово целог живота живи на Бањици у Булевару ослобођења број 118.

Момир Мома Жигеровић члан групе Ономатопеја идеја. Живео је у Булевару ослобођења број 128.