Duševna bolnica

"Duševna" i Prijemno su malo drugačije povezani tj. "isprepletani" numeracijom brojeva ulaza. Pa se tako Duševna nalazi na adresi Bulevar Oslobođenja od brojeva 136. do 146. pa opet od broja 168. do 174. Razlog za to su "mostići" i kružni oblik zidanja zgrada. Prijemno koje je u produžetku nalazi se na adresi od Bulevar Osloboženja broj 148. do broja 166.

Zašto i odakle naziv "Duševna Bolnica" i "Prijemno Odeljenje":
Reč je tipičnom komšijskom 'rivalitetu' i prijateljskim 'provokacijama' između stanovnika Duševne i Prijemnog. Pa tako stanovnici Prijemnog odeljenja sebe nazivaju normalnima dok komšije iz Duševne 'provociraju' da to nisu.

A opet da bi dokazali da su kulturni i da saosećaju sa njima sami sebi su dali naziv za svoj kvart Prijemno Odeljenje. Prijemno, kako objašnjavaju,

-Jer je taj blok zgrada bliži glavnoj ulici kojom saobraćaju trolejbusi i tramvaji, pa kad novi stanovnik stigne u taj kraj, prvo bude primljen u Prijemno odeljenje pa ako je normalan on ostaje da živi u tom bloku a ako nije normalan stanovnici Prijemnog ga prosledjuju u Duševnu.-

Ova dva povezana bloka zgrada Prijemno i Duševna, između kojih se nalazi Neolitski gradić, nekada predstavljalo jednu celinu i zvalo se Jovanićevo brdo
Neolitski period i slike sa ove lokacije opisani su u poglavlju Istorija.


Klikni na sliku za izlistavanje cele galerije

Sankanje u Duševnoj

Nekada je omiljeno mesto za sankanje bila nizbrdica između Prijemnog i Duševne,
međutim danas je omiljeno sankalište na nizbrdici kod tramvjaskih šina, između Treć aka i Duševne.

Na ovom mestu su postojala tri potoka, i podvožnjak kojim su ti potoč ić i tekli ka tržnom centru. Podvožnjak se nalazio tač no na mestu gde tramvaji danas seku Avalski put, ka tržnom centru.

Film „Neka druga žena“ iz 1981. sniman je pored „pomenutog „Treć aka“ i u se nalazio ovom delu Banjice.

Komšije iz „Duševne“ koji su nas prerano napustili

Vladimir Jevtić - Jevta (12.07.1976. -01.01.2006.). Jevta je bio jedan od mlađih vodnika izviđač kog odreda „Filip Filipović“ o kome smo pisali u poglavlju Drugak u prič i o Vladanu Todorović u - ć opi. Jevta je bio vrhunski student ETF-a, voleo je basket i odlič no ga je igrao. Dolazio je na terene Drugaka gde se u to vreme igrao jak i ozbiljan basket na koji se dolazilo i iz drugih naselja, č ekalo u redu samo da bi se odigrala jedna jedina partija tri na tri. Sve generacije su volele Jevtu, jer je bio dobar momak, drugar i č ovek. Posle duge bolseti, po lič noj želji sahranjen je na porodič nom groblju u rodnom mestu svoje šire familije, bez velike gužve jer nije želeo da optereć uje i rastužuje prijatelje svojim preranim odlaskom. Živeo je u Bulevaru Oslobođenja broj 172.

Milan Radojković - Beka (06.08.1975. - 07.11.1997.) Blag i omiljen kao deč ak a kasnije momak koji je imao širok krug prijatelja. Tragično je nastradao vozeći automobil u ulici Vojvode Stepe kod broja 239. Živeo u Bulevaru Oslobođenja broj 168. Sahranjen je na Novom groblju, parcela broj 109. mesto broj 28.

Vladan Ristić - Šilja (1979. - 12.08.2013.) i Miloš Mićunović - Cile (1984. - 02.11.2013.) U „Duševnoj“, na mostić u ispred Bulevara oslobođenja broj 174. možete videti dva murala posvećena komšijama koji su nas napustili jako mladi, obojica iste 2013. godine, posle teških oboljenja. Reč je Vladanu Ristić u Šilji (1979. - 12.08.2013.) koji se borio sa rakom pankreasa i pet godina mlađem Milošu Mić unoviću Ciletu (1984. - 5.11.2013.) koji je boleo od leukemije. Šilja je živeo u broju 174. a Cile u broju 168.

Renata Kapitanj (1979. -19.06.2015.) sa svojim bratom blizancem išla je u odeljenje VIII/6 zajedno sa Veselinom Pavlović em - Vesom (1979. - 07.06.1998.), koga ć emo pomenuti na stranici Generalice. Tragič no je nastradala i sahranjena je na groblju Orlovač a na parceli broj 16. mesto broj 449.

Zoran Terzić - Terza. (06.09.1979. - 23.04.2021.). Iznenada mu je pozlilo na parkingu ispred prodavnice Idea u Jajincima, prekoputa spomen parka. Požalio se na bol u grudima i ubrzo preminuo od srčanog udara. Zoran je bio dobar čovek, radio je u Telekomu na poslovima oko organizacije vozila, voleli su ga kolege u firmi, izlazio u susret kolegama iz raznih sektora, pomagao oko zaposlenja mladim ljudima koje nije ni poznavao.. Odrastao je u Bulevaru oslobođenja broj 144. U osnovnoj školi Bora Stanković išao je u odeljenje VIII/5 sa generacijom 1979. Iza sebe je ostavio ćerkicu i sina.
Na krovovima "Duševne" snimana je reklama za Jelen pivo.


Poznati stanovnici Duševne Bolnice

Marko Banićević, multimedijalni umetnik koji se kao gitarista benda Meso pojavljivao u domaćem filmu Munje.
Sa glumcima braćom đuričko, đorđem i Nikolom, Borisom Milivojevićem i još jednim komšijom sa Banjice, bubnjarem Miladinom Miškom Radivojevićem (19.06.1970 - 05.06.2019), čini bend Sport i Reinkarnacija.
Gitarista je u bendu Kamikaze, čiji je lider glumica Katarina Žutić.
Na kojim je sve muzičkim projektima učestvovao možete videti na ovoj adresi.
Markov rođeni stric je bio čuveni glumac Petar Banićević.
Kod Marka u studio ateljeu na Banjici snimljena je pesma Kao Kod Kjubrika koju je glumac Srđan Žika Todorović posvetio svom prerano preminulom sinu. Marka u tom spotu možete videti pred kraj kako okrenut leđima, sa kačketom na glavi, belom farbom ispisuje ime pesme.
Sa scenografsko dizajnerskom firmom Skills Division radi na izradi scenografija, kostima, i ozbiljnih maketa kao što su npr. dinosaurusi, Betmen u nadprirodnoj veličini, itd.
Sa bratom Vladimirom osnovao je Wicked Toy Division u kome između ostalog odbačenim igračkama daruje nov život i izrađuje makete gradova nalik onima u Lego Lendu.
Inicijator je projekta Kulturni Terorizam.
Marko živi na adresi Bulevar Oslobođenja broj 140. Rođen je 06.10.1973. godine i kao i većina banjičke dece išao je u O.Š. Bora Stanković a njegovi drugari glumci, Katarina Žutić, braća đuričko đorđe i Nikola, Boris Milivojević i ostali, su nemali broj dana tokom svog odrastanja provodili kod Marka na našoj Banjici gde ih možete sresti i danas.
Marko je naslikao i ovaj grafit u "Diskontu", na mostiću Paunove 83.

Miladin Miško Radivojević (19.06.1970 - 05.06.2019),bubnjar mnogih beogradskih bendova kao što su: Klajberi, Darkwood Dub, Presing, Plejboj, MB6, Sunshine, EQV.

Dejan Bošković (29.01.1970. - 18.02.2021.) kao neko ko sa različitih pozicija, suvlasnika, izvršnog producenta ili direktora, stoji iza nekoliko internet vodiča kroz kulturne događaje Beograda. Rođen je 1970. godine, odrastao je na Drugaku u Bulevaru oslobođenja broj 100. da bi se kasnije preselio ispod šina u „Duševnu“, u broj 170. Oženivši, Nadu, sestru Dušana Radoičića kog smo kao zeta Mikija Manojlovića pomenuli u poglavlju Prvak.
Neki od portala iza kojih stoji Dejan su:
Internet magazin Gradski Radar preko koga se možete informisati o aktuelnim kulturnim događajima Beograda.
GLE je takođe portal za pop kulturu, zdrav život, ideje i životni.
Muzički festival Indirect Showcase koji organizatorima festivala omogućava da na jednom mestu, u Beogradu, otkriju neke nove muzičke izvođače.
Beogradski navigator.
Producentska firma Ammonite koja se bavi podrškom i promocijom urbanog muzičkog zvuka koji dolazi sa prostora Balkana.
Internet radio stanica Jammonite.
Internet prodavnica Yugoplastika u kojoj možete pronaći muzičke diskove, gramovonske ploče, knjige.
Prerano nas je napustio 18.02.2021. od posledica Korona virusa u 51. godini života.

Ivan Radulović sportski novinar i komentator koji radi na tv Arena Sportu. Rođen je 15.11.1974. godine, išao u O.Š. Bora Stanković, živeo u Bulevaru Oslobođenja 174. Ivanov FB profil.

Draško Aćimović,, publicista i novinar i tv autor. Draško Aćimović poznat je široj javnosti kao novinar zabavnih i kulturnih rubrika i emisija. Kao novinar saradnik više listova, kao slobodni novinar, pubilicsta i TV autor - član Udruženja novinara Srbije. Autor i vlasnik TV emisija „Pod sjajem zvezda“ i „Svet zabave“. A kao publicista knjiga „Kad telo postane roba“, „Sjaj i beda prostitutki“, „Prostituke rata“, „Džungla na estradi 1 i 2“, „Od trača do istine“, „Ko peva zlo ne misli“, „Bioenergijom do zdravlja“, „Fenomen Zdenka Domančića“.

Jovana Tipšin estradna zvezda, pevačica narodne muzike.
Rođena je 22.12.1976. godine u Beogradu. Završila je osnovnu školu „Bora Stanković“ na Banjici na kojoj je odrasla zajedno sa svoja tri brata i četiri sestre.
-Prvi Jovanin album zove se Drugarice za kasne sate, izdat za PGP RTS gde je sarađivala sa Zoranom Trifunovićem i Draganom Brajovićem Brajom.Album je stekao veliku popularnost pa je Jovana te godine proglašena folk otkrićem godine. Godine 1996. Izdaje album „Ne zaboravi me“. Na ovom albumu ponovo je sarađivala sa Brajom a pored njega sa Perom Stokanovićem i Srki Bojem. Na trećem solo albumu Jovane Tipšin koji je izašao 1997. godine su uglavnom numere koje su obrade grčkih pesama i ovaj album se zove „Ruža puna trnja“. Sledeće, 1998. godine, izdaje i četvrti album pod nazivom „Idi, idi“ koji uspešno uspeva da plasira i na bugarsko tržište. Danas je, uz Lepu Brenu i Martu Savić, jedna od najpopularnijih srpskih pevačica u Bugarskoj. Godine 2000. izlazi album, pod nazivom „Ja te još volim“, na kojem sarađuje sa Draganom Kojićem Kebom i Milićem Vukašinovićem.2009. godine izdaje album pod nazivom Kako je kad srce pati. Mario Mioc joj je bio partner u snimanju duetske pesme Diablo, koja je izašla 2018. godine. Udata je za Srđana Milovanovića, vlasnika kablovske televizije „Kopernikus“.-

Dušan Pavlović rođen u aprilu 1969. u Zagrebu u Hrvatskoj. Sa majkom se preselio u Beograd 1981. Između 1989. i 1994. dok je bio student u Beogradu, bio je osnivač člana benda Vampiri u kome je svirao ritam gitaru. Završio je srednju dizajnersku školu i nakon toga, kako ističe, tri puta pokušavao da upiše glumu. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, smer međunarodni odnosi, a zvanja mastera i doktora nauka stekao je na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti. Radio je i kao istraživač na Institutu za Evropske studije u periodu 1999-2001, na G17 Institutu od 2001. do 2003, a nakog toga kao politički analitičar Džeferson Instituta u Beogradu u periodu 2004-2005. Angažman na Fakultetu političkih nauka započinje 2005, najpre kao docent, a 2010. izabran je za vanrednog profesora. Angažovan je na predmetima Savremena politička ekonomija i Teorija javnog izbora, a profesor je po pozivu na Univerzitetu u Gracu, gde predaje kurseve iz ekonomskog razvoja i ekonomske i političke tranzicije u jugoistočnoj Evropi. Od septembra 2013. do januara 2014. bio je savetnik ministra privrede Saše Radulovića, a 2016. objavio je knjigu „Mašina za rasipanje para-pet meseci u Ministarstvu privrede“, o svom iskustvu na poziciji savetnika ministra privrede u 2013. godini. U januaru 2014. sa Sašom Radulovićem osniva pokret Dosta je bilo. Na izborima u martu 2014. Pokret ne uspeva da pređe cenzus, ali na izborima u aprilu 2016. godine osvajaju 16 poslaničkih mandata. Pavlović je bio narodni poslanik poslaničke grupe Dosta je bilo do novembra 2018. godine.„ Izvor Istinomer.
Dušan je suprug Ivane Pavlović, urednice portana Nova Ekonomija koju ćemo takođe pomenuti na ovoj stranici.

Komšije iz „Duševne“ koji su se pojavljivali u medijima

Ivana Pavlović, kao urednica portala Nova Ekonomija, dana 19.11.2019. u emisiji N1 Direktno govorila je na temu budžeta Republike Srbije.

Vladimir Šobot rođen 1978. godine više puta se pojavljivao raznim medijima ispred Javnog komunalnog preduzeća Beogradski vodovod i kanalizacija u vidu davanja servisnih informacija građanima.

Srđan Babović, rođen 15.01.1973. godine, pojavljivao se u uvodnim kadroviam novije verzije filma Papilon koji je sniman u Beogradu. Citiramo Srđanove reči vezane za njegovo iskustvo sa snimanja ovog filma: "Bilo je zadovoljstvo pre dve godine raditi sa sjajnom ekipom poput Eve Hewson, Charlie Hunnam, Rami Malek, i tako biti deo velike holivudske produkcije i stvarati istoriju sedme umetnosti. Oktobra 2016. prvo smo snimali u zgradi Aero-kluba, u Uzun-Mirkovoj. Tu je bila scena iz noćnog kluba (bio sam okružen sa 20 nagih lepotica). Posle smo dva dana snimali u Karađorđevoj ulici.Tad me je poljubila Iv Hjuson (Ewe Hewson), pošto sam joj, u pauzi snimanja, šapnuo: "You're wonderful young lady with magical smile."
Srđan se takođe pojavljivao i u domađem filmu Patuljci sa naslovnih strana iz 2018. godine.

Nikola Todorovski rođen 16.02.1995. godine odrasao u Bulevaru oslobođenja broj 144. 14.03.2021. godine pojavio se u listu „Sportski Žurnal“ kao osvajač zlatne medalje u brazilskoj džiu džici na međunarodnom turniru „Abu Dabi Tur 2021“. Nikola se u Emiratima nalazi od 2019. godine gde radi kao trener u klubu „Šarjah“ sa kojim nastupa i za nacionalni tim Emirata. Rvanjem je počeo da se bavi u Crvenoj Zvezdi. U mlađim kategorijama bio je višestruki prvak države kao i Svetski prvak osvajajući zlatne medalje 2010. na Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj i 2011. u Mađarskoj.


Ovom bloku zgrada pridružićemo ulicu Milovana Marković iako se ona nalazi iznad ovog bloga zgrada i pruža se od Bulevara Oslobođenja do Belja. Naime ova ulica se nalazi na zemljištu Neolitskog naselja o kome je više reči napisano na stranici Istorija. Ovo područje je zaštićeno kao Arheološko nalazište, takozvani Usek Banjica, pa iz tog razloga na njemu nema višespratnih stambenih zgrada.
I predstavićemo osobu po kojoj je ta ulica dobila svoj naziv.